Hírek, események

Neked hogy tetszett? Olvasmányélmények gyerekektől

A Gyermekrészlegre is több olyan könyv érkezett 2023-ban, amelyek az akkor 200 éve született Petőfi Sándor költőhöz, a verseihez segítenek közelebb kerülni. Ezekből ajánlottunk néhányat, kisebb és nagyobb gyerekeknek (vagy akár felnőtteknek) valót, és arra kértük a diákokat: válasszanak közülük, majd írják meg a véleményüket az adott könyvről. 

A pályázatra két kis olvasónktól, Nagy Martintól és Nagy Emíliától kaptunk visszajelzést. Az ő véleményük olvasható alább, és a lelkes szülőknek köszönhetően fotókat is kaptunk az ifjakról. 

Itt is köszönjük, hogy időt és energiát szántak az általunk ajánlott könyvekre, amelyeket így tovább ajánlhatnak másoknak. 

Kovács Attila: A csontváz óra - Nagy Martin 3. osztályos tanuló véleménye

Nagyon tetszett a könyv, ugyanis a kis Petrovics Sándor kilencéves korát mutatja be, mikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba. A történetben szerepel a pontos évszám és hónap is: 1831. október.  

A kis Petőfi és padtársa Sass István a kitalált, mégis kalandos detektívtörténet főszereplői, melyben valós személyek és helyszínek is szerepelnek: Uzd, Sárszentlőrinc, jegyző háza, schola trivialis, Haag professzor, Lehr tanár úr, Rózsa Sándor.

Külön kiemelendőnek tartom, hogy 4 Petőfi versre is történik utalás: ezek a következők: Szeptember végén, amit a kendervölgyi kirándulásoknál említ a könyv „…még nyílnak a völgyben a kerti virágok…”, Anyám tyúkja: „… Ej, mi a kő!...”felkiáltás a cica megjelenésekor, „Egész úton hazafelé azon…”gondolkodám szófordulat a 9. fejezet elején (Füstbement tervre utal), s az Itt van az ősz, itt van ujra versre is történik utalás az alábbiakban: „Nekem az ősz a szebb. Nem tudom, mi okból, de nagyon szeretem!”

A történetben megelevenedik Petőfi jól fésült, kék szaténöltönyös, kitartó, oknyomozó, kíváncsi, megbízható, baráti és érdeklődő jelleme, a barátság fontossága, az igazságérzete, az ősz szeretete, a madarászás szeretete- a könyv grafikai elemekkel erre ráerősítve minden madárnévnél megjeleníti a madár képét a könyv oldalán.

Martin rajza, amelyet a könyv címlapja és a történet ihletett

A detektívtörténetben Petőfi a barátai segítségével megtalálja Haag professzor eltűnt csontváz óráját számos kalandot követően, s ami nagyon tetszett, hogy vicces megoldása lesz a történetnek, s valójában nem is lopás történik, hanem egy csintalan cica lesz az izgalmak okozója. Ez különösen tetszett, ugyanis nekem is van egy cicám.

Ajánlom mindenkinek, még felnőtteknek is a könyvet, hiszen nagyon izgalmas és sok korabeli szófordulatot is tanulhatunk, és Petőfi életéről is tudhatunk meg szórakozva olvasva sok információt, ráadásul nagyon szépek a rajzok is a könyvben.

Petri Lukács Ádám: Petőfi Sándorka és a kutyakölyök –
Nagy Emília 3. osztályos tanuló véleménye

 

Petri Lukács Ádám könyvében Lea és Rizi nagyon jó barátnők, számos kalandon mennek keresztül, Petőfi Sándorka pedig mindig ott terem mellettük, akár vigasztalásra, akár segítségre van szükség.

Nagyon tetszett a könyv, bemutatja a barátnők, s a család életét is, ráadásul Petőfi Sándorról is számos dolgot megtudhatunk, amellett, hogy azt is megtudhatjuk, mennyi felelősséggel és feladattal jár kutyagazdinak lenni. Emellett pedig a Petőfi Sándor korabeli szavakkal, kifejezésekkel is ismerkedhetünk: betyár, tábornok, gyalogság stb.

Leáéknál volt egy óriási kert, ráadásul Lea mamája is mindig mesélt nekik, palacsintát is sütött, s a kertben a katicák és a dínókutatás mellett, szomszéd kutyakölykökre is találtak.

Aranyos történet, arról, hogy egy kisgyermek szeretne egy kiskutyát. A család vívódása, mérlegelése, arról, hogy mivel jár egy kiskutyáról való gondoskodás, s a titok, hogy tud a kutyától való félelem szeretetté formálódni.

Petőfi Sándorkáról is sok mindent megtudhatunk, aki játékos formában segít a lányoknak. Ő a szabadság és szerelem megtestesítője, és mindig ott segít, ahol kell, barát is, pipát töm, füttyent pej lovának és neki is volt Betyár nevű kutyája. Elmagyarázza a lányoknak mi is az a kutyakötelesség és mi a Leakötelesség, s kitalálják együtt a Szesza nevet is.

Így indul a kutyaszerzés hadművelet, melynek végén egy cuki kis fekete kutyussal lett gazdagabb Leáék családja, melynek Petőfi Sándorka mellett Rizi is a tiszteletbeli tagja.

Emília szintén alkotott a Petőfi Sándorka és a kutyakölyök című könyv alapján

Nagyon tetszett a könyv, bátran ajánlom, ugyanis gyönyörűek a képei is, megtanít a barátságra, kitartásra, a családért való önfeláldozásra, kötelességre és arra, hogy ahhoz, hogy örömöt kapjunk, adni is kell.  Az állattartás pedig nagy felelősség, kötelesség, de öröm is egyben!

Vörösmarty Mihály Könyvtár

OLVASNI JÓ!

CSUKÁS ISTVÁN levele minden könyvbarátnak

PAPÍRSZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

Fejér megyei mozaik

Minden tudás online forrása Székesfehérvárról és Fejér megyéről - tanuláshoz, gyűjtőmunkához, versenyhez, vagy csak úgy... :)

A tartalmat köszönjük könyvtárunk Helyismereti és digitalizálási csoportjának munkatársainak!