Hírek, események

Medvék, dakszlik és oroszlánok

Az utolsó téli hónap mindjárt egy különlegességgel kezdődött: két kolléga a székesfehérvári Szeder Bölcsődében járt a Visszajött a répa című papírszínházi előadással. Ez a kedves láncmese pont befogadható és élvezhető volt a bölcsiseknek, akik teljes figyelmükkel a mesére koncentráltak, majd a végén a kis ujjbábokkal játszottak; de a számukra kitett színezők sem maradtak érintetlenek.

Helyes apróságok figyelték a Visszajött a répa című papírszínházi mesét Fotó: a bölcsőde

Janikovszky Éva egyik megunhatatlan meséjét, Bertalan és Barnabás, a két dakszliiker történetét már a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI-ből érkezett második osztályosoknak adtuk elő, ugyancsak papírszínházi formában. A gyerekek e mesén és a könyvön keresztül ismerkedhettek a könyvtárhasználat alapjaival. Zárásként sokáig böngésztek a polcokon, és a mesevárat is a birtokukba vették.  

A vicces medvés mese után medvés színezőt kaptak a gyerekek

A Szent Imre Általános Iskola visszajáró második osztályosai ezúttal a Vigyázz, vadász, ne gatyázz! című vidám papírszínházi mesét hallhatták, láthatták – ebből bizony kiderül, miért nem érdemes nagyravágyónak lenni. Aztán február lévén a medvéről, a hozzá kötődő időjósló szokásról is beszélgettünk, majd medveszínezés zárta a foglalkozást...

Nem csupán a Gyermekrészleg, hanem az egész könyvtár eseménye volt a február 14-ei Nemzetközi könyvajándék nap kapcsán szervezett ajándékozás. Mi előre csomagolt meglepetés kötetekkel készültünk a legkisebb és az ifjú olvasóinknak, akik a kölcsönözhető könyvek közé rejtve bukkanhattak az ajándékokra (aki nem akart keresgélni, az is megtalálhatta a számítását). 

Az Oroszlán a könyvtárban című papírszínházi mese egy újonnan érkező csoportnak járt: a sárkeresztesi óvoda nagycsoportosai ezen keresztül ismerkedtek a könyvtárral, a kölcsönzéssel. Zárásként pedig kedves oroszlános könyvjelzőt készíthettek.

A sárkeresztesi ovisok szintén készíthettek oroszlános könyvjelzőt 

Az utolsó februári saját foglalkozás az Egyetlen kívánság című mese felolvasása volt, amely a tavasz érkezése köré szerveződött Mester Györgyi Évszakok meséi című könyvéből. Ezt a Szárazréti Óvoda nagycsoportosai hallgatták meg nagy érdeklődéssel, bevezetődve a könyvtári világba.

A szárazréti ovisoknak is meséltünk... :)

Februárban is hűségesen érkeztek hozzánk a sakk szakkör résztvevői, akikkel Belinszki János foglalkozik. Örömmel adtunk aztán helyet a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny Fejér vármegyei fordulójának. Részlegünk olvasótermében a Pedagógiai Szakkönyvtárral közösen szervezett verseny keretében nyolc tizenéves diák oldotta meg a bizony komoly kérdésekkel teli feladatlapokat. Közülük jut majd valaki tovább az országos döntőbe.

Vörösmarty Mihály Könyvtár

OLVASNI JÓ!

CSUKÁS ISTVÁN levele minden könyvbarátnak

PAPÍRSZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

Fejér megyei mozaik

Minden tudás online forrása Székesfehérvárról és Fejér megyéről - tanuláshoz, gyűjtőmunkához, versenyhez, vagy csak úgy... :)

A tartalmat köszönjük könyvtárunk Helyismereti és digitalizálási csoportjának munkatársainak!