Hírek, események

Mozgalmas nyárelő

Nyári olvasmányajánlók, bölcsis kitelepülés, foglalkozások új csoportoknak – igen mozgalmas volt a május-júniusunk, és sok élménnyel gazdagodtunk.

A tanév utolsó két hónapján érezhető volt, hogy már mindenki nagyon várja a nyarat, így mi is igyekeztünk könnyedebb foglalkozásokat tartani. A mesélés sosem maradt el, utána pedig vagy színezni vagy kézműveskedni lehetett a gyerekeknek. A könyvtárismeret témakörében raktártúrát is tartottunk, hogy a fiatalok jobban megismerhessék a könyvtár épületét, a „titkos” helyiségeket.

Májusban például először járt nálunk a Fehér Vár Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és AMI 6. osztálya. A gyerekek épp anyák napja környékén érkeztek, így velük ez volt a téma Mester Györgyi Évszakok meséi című könyvéből Hiú Gréta történetén keresztül. A diákok ugyanakkor a könyvtárhasználattal is megismerkedtek, és sokáig voltak nálunk, hogy minél jobban felfedezhessék a Gyermekrészleget.

A Waldorf iskolából hatodikos diákok látogattak el hozzánk 

A környezetvédelem került előtérbe a Szent Imre Általános Iskola egyik visszajáró 2. osztályának. A gyerekek megnézhették a Mire jó egy lyukas zacskó? című papírszínházi előadást, majd zacskódarabok felhasználásával készíthettek képet az újrahasznosítás jegyében.

A szajkó fél pár papucsa című mesét a Brunszvik Óvoda vegyes csoportjának adtuk elő a madarak és fák napja apropóján. A történetet szintén Mester Györgyi Az évszakok meséi című könyvéből választottuk. A gyerekek mutatós madaras színezőkkel tölthették az időt a foglalkozás végén, így nagyon sok szép színes madár „született”.

A madarak és fák napjára könyvekkel, színezőkkel készültünk 

Először látogatott el hozzánk a Palotavárosi Óvoda nagycsoportja is, amely A vakmerő rákocska című interaktív mese által élhette át a könyvtárral való első találkozás élményét.

Különleges volt május végén, a gyermeknap alkalmából az újabb kitelepülés a Szeder Bölcsődébe, ahol mindig nagyon várják a könyvtárosokat. Az aprónép Maros Krisztina Egy pöttyös nap című papírszínházi meséjét élvezhette, majd színezhettek, és általunk készített papírkaticákat kaptak ajándékba.

A Szeder Bölcsődében ezúttal katicákat színezhettek a kicsik a papírszínházi előadás után 

A június az Igazgyöngy Alapítvány gyermekrajz-kiállításával köszöntött be: a tavalyi év után idén is kölcsön kaptuk a képeket az Európa Klubtól, ahol korábban megnyílt a tárlat.  Nálunk, a Gyermekrészlegen a zárva tartás kezdetéig, július 15-ig láthatók a színes, jó kedvre hangoló, ám nem mindig felhőtlen életről tanúskodó képek.

Júniusban a Ringatók után ismét volt nyilvános délutáni eseményünk is, méghozzá a 95. Ünnepi Könyvhét programjainak sorában. Ellátogatott hozzánk egy beszélgetés erejéig a Móra Kiadó főszerkesztője, Pacskovszky Zsolt, akivel ide kattintva nézhető vissza az az egy óra.

Nagy sikere volt továbbá a kuflik szerzője, Dániel András író-olvasó találkozójának, a kuflis foglalkozásnak. Erről korábban itt számoltunk be: Gyerekrészleg - Vörösmarty Mihály Könyvtár (vmk.hu)

Ezúttal nyilvános papírszínházi előadásokat is hirdettünk mind a könyvheti pikniken, mind utána, a Múzeumok éjszakája estéjén. Mindkét alkalommal családokat vártunk több mesével, és bizony érkeztek is érdeklődők.

Nyári olvasmányajánló másodikas gyerekeknek 

Júniusban már terítékre kerültek a nyári olvasmányok, amelyekből több osztálynak tartottunk ajánlót. Először járt nálunk egy Vajtáról érkezett csoport, amelynek az Értékes vagy című Max Lucado-mesével kedveskedtünk. És örömmel vettük, hogy visszatértek a Napraforgók Háza fogyatékkal élő ellátottjai is, akiknek a délelőttjét szintén papírszínházi előadással (Klára ajándéka), valamint két másik mesével tettük tartalmasabbá.

Hamarosan következik a zárás, de addig is: lehet felkészülni, kölcsönözni a nyári szünetre. J

Vörösmarty Mihály Könyvtár

OLVASNI JÓ!

CSUKÁS ISTVÁN levele minden könyvbarátnak

PAPÍRSZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

Fejér megyei mozaik

Minden tudás online forrása Székesfehérvárról és Fejér megyéről - tanuláshoz, gyűjtőmunkához, versenyhez, vagy csak úgy... :)

A tartalmat köszönjük könyvtárunk Helyismereti és digitalizálási csoportjának munkatársainak!