Hírek, események

A tavaszi és a pösze nyuszi

A márciust két középiskolás csoporttal kezdtük: a székesfehérvári Bugát Pál Technikum 10. osztályosait két turnusra osztva fogadtuk, hogy egy kis könyvtárismerettel örvendeztessük meg őket. Míg a fiatalok egyik csoportja a Gyermekrészlegen tudott meg többet a könyvtárról, a kölcsönzésről (játékos formában), addig a másik csoport rövid könyvtártúrát tett, amelynek egyik legizgalmasabb pontja a raktárok látogatása volt. Aztán következett a csere, majd zárásként a diákok böngészhettek a nekik való tinikönyvek között - igaz, többeket inkább a játéksarok érdekelt... :)

A kitavaszodás inspirálta a színes virágokat

A közelgő húsvét és a hirtelen kitavaszodás miatt meséltük a Szent Imre Általános Iskola visszatérő 2. osztályosainak A tavaszi nyúl című papírszínházi mesét, amely után a gyerekek papírvirágot készíthettek és kölcsönöztek. 

Mire jó egy lyukas zacskó? - Kollár Árpád papírszínházi meséjéből ez is kiderül. A történetet könyvtárismeret keretében adtuk át egy másik szent imrés osztálynak, megemlítve a szerző, rajzoló fogalmát is. A környezetvédelem jegyében készültek könyvjelzők is, újrafelhasznált könyvlapokból. 

Mester Gyöngyi Évszakok meséi című könyvéből az Egyetlen kívánság című mese hangzott el a könyvtárismeret témakörében a Felsővárosi Általános Iskola diákjainak, majd később a Szent Imre Iskola 1. osztályosainak. Az egyik alkalommal mutatós baglyos könyvjelzőt készíthettek a gyerekek. 

A Felsővárosi Óvodából érkezett gyerekek baglyos könyvjelzővel térhettek haza

Ugyancsak a húsvétra hangolt A pösze nyuszi című interaktív mese, amelyhez beszélgetés is kapcsolódott az ünnepről. A Felsővárosi Óvodába járó gyerekek ráadásul kipróbálhatták a nemrég kapott kis hangszereket is (például csörgő, kisdob), végül pedig batikolt papírtojást színezhettek. 

Egy-egy foglalkozáson a hangszereknek is jut szerep

A víz világnapjára A kis hal, aki elvesztette az uszonyát című mesével készültünk, ezt pedig kedves elefántfigura ragasztása követte. A Brunszvik Óvoda középső csoportosai végül körülnéztek a mesesarok könyvei között is.

Március utolsó hétköznapi foglalkozásán a Táncsics Mihály Általános Iskolából érkezett egy 1. osztály, hogy meghallgassák az Oroszlán a könyvtárban című papírszínházi mesét. Ezzel ismerkedtek a könyvtárral, a kölcsönzéssel, mivel először jártak nálunk. Zárásként, a színezés után hosszan nézelődtek a polcok között. 

Öröm volt, hogy márciusban ismét ellátogatott hozzánk egy szombat délelőtt Horváth Irma, aki a népszerű Ringató foglalkozásával szerzett örömöt a kisgyermekes családoknak.

Erről ide kattintva láthatnak galériát!

Vörösmarty Mihály Könyvtár

OLVASNI JÓ!

CSUKÁS ISTVÁN levele minden könyvbarátnak

PAPÍRSZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

Fejér megyei mozaik

Minden tudás online forrása Székesfehérvárról és Fejér megyéről - tanuláshoz, gyűjtőmunkához, versenyhez, vagy csak úgy... :)

A tartalmat köszönjük könyvtárunk Helyismereti és digitalizálási csoportjának munkatársainak!