PAPÍRSZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

Ismerkedjünk meg a papírszínházzal!

Mesés könyvtári foglalkozás óvodás és kisiskolás csoportok számára

A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő, a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást. E technika segítségével mindenki által jól láthatóvá válnak a képek, a figyelem egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni.

Legújabb mesék: 

 

A soknevű macska


Írta: Tasi Katalin
Illusztrálta: Maros Krisztina

Azt szokták mondani, egy macskának kilenc élete van. De vajon hány neve lehet?

Egy esős napon névtelen kismacska menekül be egy belvárosi bérházba. A lakók pedig — ki-ki a maga módján —befogadják őt, gondoskodnak róla, sőt, még nevet is adnak neki!

Hogy kitől milyen nevet kap? Gyere, és hallgasd meg, majd ő elmeséli!

A Tavaszi Nyúl


Írta: Yannick Lefrançoi 
Illusztrálta: Yannick Lefrançoi 

Tavaszi Nyúl úr túl sokáig aludt. Hagyta, hogy a tél eltörölje a színeket, és most minden fehér. Gyorsan! A nyúlnak mindent vissza kell festenie színesre: a virágokat, a madarakat, az állatokat. Vajon sikerül-e mindent a megfelelő színűre befestenie? Vajon elég fürge lesz-e, hogy felébressze a tavaszt, anélkül, hogy mindennek összekeverné a színét?

 

Fenyőlegenda


Írta: Thierry Chapeau
Illusztrálta: Thierry Chapeau

Mese egy sebesült madárról a dermesztően hideg téli erdőben, ahol hasztalan keres menedéket magának. A kétségbeesett kis állat csak a fenyőfa segítségére számíthat.

A csodapalást

Írta: Thierry Chapeau
Illusztrálta: Thierry Chapeau

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy királyság. Egy nap Kőris herceg Borbolyától, a boszorkánytól bámulatosan szép kelmét kap. A herceg megkoronázása után a kelméből palástot varrat magának, mit sem sejtve annak varázserejéről. A palást nemcsak az új királyt, de annak alattvalóit is csapdába ejti, és Borbolya veszi át a hatalmat. Hála a nép szeretetének és összefogásának, a gonosz boszorkány végül megbűnhődik.

 

A császár új ruhája

Írta: Hans Christian Andersen
Illusztrálta: Marc Majewsky


Hajdanában, öreg időkben, élt egy hatalmas császár, aki a díszes, szép ruhákat becsülte a legtöbbre a világon. Arra költötte minden pénzét, hogy szebbnél szebb ruhákban pompázhasson. Egy nap aztán két csaló állított be a császári palotába, akik alaposan rászedték a hiú uralkodót.
 

Egyéb választható mesék: 

Klára ajándéka

Írta: Jean-Luc Burger
Illusztrálta: Alexandre Roane

Jakab kedvenc édessége a marcipán. Hétfőn lesz a születésnapja, ötéves lesz, és már csak ötöt kell addig aludnia. Klára, a nővére, egy doboz marcipánt vesz neki, amit eldug, de Jakab meglesi. A szombati zsúr még messze van, túl nagy a kísértés, Jakab minden nap elcsen egy marcipángolyót, és egy gyurmagolyóval helyettesíti.

Vigyázz vadász, ne gatyázz!

Írta: Marie Dorléans
Illusztrálta: Marie Dorléans

Ki ne ismerné a szólást: „Előre iszik a medve bőrére”? Bruti király, egy hatalmas nemzetség utolsó sarja medvebőr kucsmára vágyik. De vajon nem lesz korai az öröme, mikor az annyira áhított terjedelmes ékességet végre királyi fejébe nyomja? A mesét Lackfi János tolmácsolásában olvashatjuk.

Violetta és Rigoletto

Írta: Thierry Chapeau
Illusztrálta: Thierry Chapeau

Történet két kisegérről, akik bújócskázás közben az operaház jelmezes ládájában találják magukat. Természetesen a láda az esti előadásra a színházba kerül, ahol a két kis csintalan ámulva vehet részt a Figaró házassága előadásán. 

A Méhkirálynő

Írta: Szecsődi Tamás Leó
Illusztrálta: Agócs Írisz

A Méhkirálynő meséje azt is üzeni, hogy az életben többre viszi az, aki nemcsak „okos”, hanem a természettel is harmóniában él. Kelekótya sok mese hőse: a harmadik, legkisebb testvérrel, akit kigúnyolnak „okosabb” nagy testvérei, minden gyerek azonosulni tud, akárhányadik legyen is a testvérsorban.

A róka és a gólya - A holló és a róka

Írta: Jean de La Fontaine
Illusztrálta: Szalma Edit

Jean de La Fontaine két leghíresebb fabulája a pórul járt rókáról és a hiú hollóról.
Szalma Edit festett képei teszik a két történetet még tanulságosabbá.

Lássuk a medvét!

Írta: Jean Alessandrini
Illusztr.: Sophie Kniffke

Ez a Papírszínház-mese a színeket kívánja bemutatni játékos formában a legkisebbeknek. A mesében szereplő kis jegesmedve ugyanis csak a színes háttereken válik láthatóvá.

Három toll

Írta: Grimm fivérek
Illusztrálta: Szalma Edit

Mese a legkisebb királyfiról, akit idősebb testvérei folyton lebecsülnek és kigúnyolnak látszólagos együgyűsége miatt. Oktondi királyfi bátyjaival versenyezve, próbá-
kat kiállva küzd meg a királyi koronáért és mindenki legnagyobb meglepetésére ő lesz az, aki képes lesz megszerezni azt apjuktól.

Szusi

Írta: Thierry Chapeau
Illusztrálta: Thierry Chapeau

Szusi, a kicsi sárga halacska unalmában a varázskő keresésére indul. Útja során a tenger sok érdekes lakójával találkozik, míg végül barátra is lel.

Bertalan és Barnabás

Írta: Janikovszky Éva

Mulatságos mese egy dakszli ikerpárról, akik nagyon hasonlítanak egymásra. Sajnos még a nyakukba fűzött kék és piros selyemszalag sem segít megkülönböztetni őket, ha Borbála néni összekeveri, melyik színt melyik kutya nyakába tette. Janikovszky Éva népszerű, humoros meséje a szeretet adásának és elfogadásának módjairól szól.

A Hétfejű Tündér

Írta: Lázár Ervin

A Hétfejű Tündér elementáris erővel sűríti magába a népi motívumkincsből kiolvasható értékrendet, miközben tovább is gondolja a jól ismert szimbólumokat. A mesebeli szegény fiú útnak indul, hogy megszabaduljon saját, mérhetetlen csúfságától. Az értelmetlen pusztítást azonban csak a feltétlen szeretet képes megállítani. A Hétfejű Tündér a szeretet hatalmáról szól.

Jao, a kaméleon

Írta: Florence Jenner-Metz

Jao [zsao], a kaméleon nem zöld. Nem is piros, nem is sárga. Még csak nem is kék, és nem is barna. Ő amolyan mindenféleszínű. A trópusi őserdőben útnak indul, hogy megtalálja a saját színét. Eközben varázslatos képi világ tárul a gyermekek elé.

Egy pöttyös nap

Írta: Maros Krisztina

Sziasztok, Zsófi vagyok. Szemüveget kell hordanom, szemtapasszal. A doktor néni azt mondta: „Így majd a másik szemeddel is jól fogod látni a katica pöttyeit, meg a hangyákat a fű között.” Nagyi pöttyös tapaszt vett nekem, szerinte ez illik a ruhámhoz. Arra gondoltam, hogy reggeli után elindulok, és mindent megkeresek odakint, ami pöttyös. Ez egy igazi pöttyös kirándulás lesz! Elkísértek?

Bejelentkezési lehetőség az alábbi telefonszámon: 
Tel.: 22/312-684 vagy 312-845, 25-ös mellék

OLVASNI JÓ!

A képre kattintva CSUKÁS ISTVÁN levele olvasható minden könyvbarátnak. 

BOOKR Kids MESEASZTAL

Megújult a meseasztal!

Próbáld ki a Gyermekkönyvtárban!

A BOOKR Kids pedagógiai program,  a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ által akkreditált program!

Kép: bookrkids.com

LEGÚJABB PAPÍRSZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

A soknevű macska